Hoe ga je om met emoties tijdens het onderhandelen?

 

Laat jij tijdens het onderhandelen je emoties zien? Of juist niet? Je wilt de eventuele relatie met de wederpartij niet verpesten, maar je wilt je ook niet nog weken rot voelen over iets wat je wel of niet geuit hebt. Dit zijn mijn tips.

Beschrijf je emoties

Het is goed om je emoties of de emoties die je bij de ander ziet te benoemen, maar doe dit wel op  een beleefde manier. Zeg dus niet “Ik vind dit echt belachelijk”, maar bijvoorbeeld “Ik zie dat dit onderwerp iets met je doet. Mag ik vragen hoe dat komt?” Of “Ik vind het vervelend als je mij op deze manier toespreekt, omdat ik mij hierdoor niet gewaardeerd voel.”

Onderhandeltechnieken

Besef dat dit wellicht een onderhandeltechniek van je gesprekspartner is. Er zijn meerdere technieken en wellicht heeft de persoon tegenover je gekozen voor de vechterige houding gekozen. Zorg ervoor dat jij rustig blijft en de situatie en jouw gevoel hierbij benoemd.

Geef elkaar de ruimte

Kom je er tijdens dit gesprek echt niet uit? Dat is niet erg. Je kunt er altijd voor kiezen om afstand te nemen om na te denken en bespreek dat je er later op wilt terugkomen.

Stay positive!

Het belangrijkste is dat jij positief blijft. Een negatieve houding gaat het gesprek niet bevorderen. Door positief te blijven, realiseert jouw gesprekspartner misschien dat hij/zij bijvoorbeeld onredelijk is geweest of er te hard in is gegaan. Eindig je gesprek dan ook positief en vooral niet boos. Dit werkt alleen maar averechts.

Kom erop terug

Voel jij achteraf toch niet fijn over het gesprek? Maak het bespreekbaar. Vraag degene met wie jij een gesprek hebt gehad of hij/zij nog even tijd heeft. In dat gesprek kun je dit uitleggen. Dit is niet alleen positief voor jezelf, maar ook voor de ander. Wellicht beseft diegene dat het gesprek ook anders aangepakt had kunnen worden bijvoorbeeld.

Wil jij weten hoe je kunt verdienen wat je waard bent? Je vindt hier mijn e-book “Succesvol onderhandelen over je salaris of tarief”.

Wat doe jij met emoties tijdens een gesprek of heb je nog goede tips als aanvulling hierop? Laat het hieronder weten!