Dit is hoe je zelfverzekerd een onderhandeling in gaat!

Onderhandelen klinkt misschien eng, maar dat is het niet (zeker niet als je je goed voorbereid)!

Onderhandelen is daarnaast gewoon nodig als jij wilt verdienen wat je waard bent. Ik help je om zelfverzekerd de onderhandeling in te stappen.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk, dit geldt ook voor onderhandelen. Als jij je niet goed voorbereid, weet je niet precies wat en vooral hoe je iets gaat zeggen.

TO DO: schrijf op wat je de afgelopen maanden hebt bereikt, wat je hebt geleerd en op welke manier je bent gegroeid. Denk hierbij aan succesvol afgeronde projecten, certificeringen, functioneringsgesprekken etc.  Bepaal vervolgens jouw doelen voor de komende periode en noteer wat jij de klant of de opdrachtgever te bieden hebt. Zorg ervoor dat je dit helder hebt.

De volgende stap is bekijken wat anderen in jouw vakgebied verdienen. Zo krijg je een beter beeld waar jij recht op hebt. Vergelijk hierbij jouw ervaring met die van iemand anders in de markt. Heeft diegene meer ervaring? Dan is het logisch dat het loon voor diegene wat hoger ligt.

TO DO: doe een gedegen (online)marktwaarde onderzoek (kijk eens op websites als loonwijzer, intermediair of payscale)

Als je dit hebt gedaan, kun je het gesprek verder voorbereiden. Bedenk verschillende scenario’s wat jouw werkgever of opdrachtgever zou kunnen zeggen.

TO DO: Schrijf de verschillende scenario’s op en wat jouw antwoord daarop is.

TO DO: Bekijk de verschillende onderhandel stijlen en bepaal welke voor jou werkt. Meer tips voor een goede voorbereiding vind je hier.

Het gesprek aangaan

Tijd om het gesprek aan te gaan! Lees je voorbereiding nog eens goed door en kies een goed moment. Vrijdagmiddag om 16.00 uur is bijvoorbeeld geen aanrader.

Accepteer niet meteen het eerste bod. Je gesprekspartner zal namelijk altijd lager inzetten. Jij moet altijd hoger inzetten! De stelregel is dat je gemiddeld 10-15%  hoger inzet dan wat jouw gewenste bedrag is. Dit geeft namelijk ruimte om te onderhandelen.

Zorg ervoor dat je duidelijk communiceert, maar ook dat jij duidelijk hebt wat jouw gesprekspartner probeert aan te geven. “Begrijp ik het goed dat je xxx bedoelt?” Dit is niet ongemakkelijk om te zeggen, maar zorgt er juist voor dat jullie op één lijn zitten.

Vrouwen staan erom bekend hun emoties mee te nemen in dit soort gesprekken. Emoties kunnen zowel positief als negatief werken. Vrouwen willen vaak de goede relatie behouden met hun werkgever of opdrachtgever en denken dat onderhandelen daaraan in de weg staat. Dat is niet altijd waar. Wat je hieraan kunt doen, lees je hier.

Is het aanbod niet direct wat jij had verwacht? Geef dan aan dat je een nachtje over het aanbod wilt slapen. Je hoeft niet meteen ja te zeggen. Onthoud ook dat nee niet direct het einde van een onderhandeling is.

Ben je er wel uitgekomen? Zorg ervoor dat de afspraken op de mail worden gezet. Zo weten beide partijen wat er is afgesproken!

Succes!