Wie doet het eerste aanbod?

Je hebt een onderhandelingsgesprek en alles lijkt vlekkeloos te gaan. Jullie zijn het eens over de taken/opdracht, je bent blij met het bedrijf en je hebt een klik met je wederpartij. Maar wie gaat dan het eerste aanbod doen? Ga jij het eerste aanbod doen of wacht je tot je gesprekspartner dat doet?

Meningen zijn verdeeld

Als je online zoekt, zul je merken dat de adviezen hierin verschillen. De ene zegt wacht tot de ander een bod doet, de ander zegt dat je dit zelf moet doen. Hieronder leg ik je uit wat de verschillen hierin zijn en wat mijn advies is.

Zelf een aanbod doen

Het voordeel van zelf het initiatief nemen en met een aanbod te komen, is dat jij de touwtjes in handen hebt en de koers van de uiteindelijke uitkomst bepaald. Door zelf een aanbod te doen, weet je potentiële klant/werkgever meteen hoe jij erin staat en kun je ervoor zorgen dat de uiteindelijke overeenkomst (dicht bij) jouw ideale uitkomst is. Het risico hiervan is dat je misschien te laag inzet en dus minder krijgt betaald dan mogelijk.

Wachten tot de ander met een aanbod komt

Als je jouw gesprekspartner het eerste aanbod laat doen, weet je meteen hoe hij/zij erin staat, maar houd hierbij altijd in gedachte dat je gesprekspartner meestal een lager bod doet dan wat zij je kunnen betalen. Het nadeel van deze tactiek is dat je onderhandeling waarschijnlijk start met een “lager bod”. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je een bod krijgt wat hoger is dan verwacht, maar ook dan is het goed om alsnog te onderhandelen over bijvoorbeeld de arbeidsvoorwaarden.

Accepteer niet het eerste bod

Accepteer nooit een eerste bod. Er is namelijk altijd een onderhandeling ingecalculeerd in dat eerste bod. Zorg ervoor dat je weet wat een passend salaris of uurtarief is en wat er bijvoorbeeld in een CAO staat. Zo kun je ook altijd nog onderhandelen over vakantiedagen, thuiswerken of een laptop van de zaak.

Mijn advies

Als je heel goed weet wat jouw marktwaarde is: doe zelf een voorstel. Dit is misschien lastig als je afhankelijk bent van een sollicitatieprocedure waarin meerdere kandidaten zitten, maar duidelijkheid is voor beide partijen fijn. Door een voorstel te doen bepaal jij namelijk het verdere verloop van de onderhandeling.

Andere tips:

  • Je hoeft geen salaris indicatie of een eerder salaris te noemen in een sollicitatiegesprek. Geef aan dat je dit niet van toepassing vindt of eerst wilt bekijken of er wel een match is
  • Zeg niet te snel “ja” op een aanbod. Is het salaris wat je had gehoopt, probeer dan nog te onderhandelen over arbeidsvoorwaarden.
  • Kom niet met een te laag aanbod omdat je de baan/opdracht graag wilt hebben. Ga juist altijd 10-15% boven je gewenste salaris zitten.
  • Zijn jullie eruit gekomen? Zet de afspraken zwart op wit en geef aan dat je na bijvoorbeeld 6 maanden wilt evalueren.

Succes met onderhandelen! You can do it.

Wil jij ook succesvol onderhandelen?

Na 1:1 coaching weet jij jouw marktwaarde en stap je zelfverzekerd de onderhandeling in. Je weet wat je waard bent en hoe je succesvol onderhandelt via mijn Pro-Actieve Methode.

Zo ga je zelfverzekerd staan voor wie je bent en wat je wilt. Je leert denken in kansen en win-win situaties, in plaats van redeneren vanuit angst. En hoe je de lead neemt tijdens een onderhandeling. Zo ga jij voorbereid jouw onderhandeling in, doe je zelfverzekerd een tegenvoorstel en ben je niet langer bang om te onderhandelen over geld. Honderden klanten gingen je voor en verdienen nu gemiddeld 25 procent meer.

Now that your eyes are open, make the sun jealous with your burning passion to start the day. Now that your eyes are open, make the sun jealous with your burning passion to start the day. Now that your eyes are open, make the sun jealous with your burning passion to start the day.