Wat doe je als een klant zegt dat je te duur bent?

Stel je voor: je besluit je tarief te verhogen en introduceert dit bij je bestaande klanten. Sommige vinden je nieuwe tarief echter te hoog. Wat doe je dan?

Dit is geen definitieve “nee”!

Vervelend! Maar dit kan natuurlijk voorkomen. Zie het echter niet als een definitieve ‘nee’. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om alsnog te zorgen dat jij krijgt wat je voor ogen hebt.

Geef je klant eenmalige “vaste klanten korting”

Je kunt je klant bijvoorbeeld een “vaste klanten korting” aanbieden: in de eerste 3 maanden bied je je product of dienst tegen je oude tarief aan. Communiceer duidelijk dat daarna je nieuwe tarief geldt.

Afspraken over nieuwe projecten

Komen er nieuwe projecten aan bij jouw klant? Maak dan een afspraak dat die nieuwe projecten naar jou gaan. Spreek eventueel af dat dit nieuwe project wel jouw gewenste tarief is.

Korte of lange samenwerking?

Bedenk of de samenwerking met de betreffende klant voor korte of langere tijd is. Bij een langere samenwerking kan het het namelijk wel waard zijn om een “lager” uurtarief aan te houden. Dit geeft je namelijk meer zekerheid en je hoeft dus niet na twee maanden weer op zoek te gaan naar nieuwe opdrachten.

Is dit jouw ideale klant?

Ben je echt niet tevreden met het oude tarief? Dan moet je je afvragen of dit wel jouw ideale klant is of dat de klant op een andere manier heel waardevol is voor jou. Denk aan werkervaring, een waardevol netwerk of een groot bereik. Dat is misschien waardevoller dan die x euro bovenop je oude tarief. Is dit niet zo? Ga dan op zoek naar andere opdrachtgevers waar je wel jouw beoogde uurtarief krijgt.

Kortom, een uurtarief is niet alles. Neem deze punten in overweging als jij te maken hebt met een klant die jouw ideale uurtarief niet wilt betalen.

Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt! Mocht je nog meer willen leren over onderhandelingsgesprekken en hoe je jouw droomsalaris of tarief kunt gaan verdienen? In mijn e-book Succesvol Onderhandelen ga ik je dat leren. Are you ready?

No Comments Yet

Comments are closed

Merel van der Wouden