Wat als je het gevoel hebt dat de ander je niet serieus neemt?


Niets is vervelender dan het gevoel hebben dat je niet serieus wordt genomen. Zeker in een situatie waarin jij je misschien niet helemaal zeker voelt, zoals een onderhandelingsgesprek. Met deze tips zorg jij ervoor dat je dit gevoel de volgende keer niet meer hebt.

Het begint bij jezelf

Klinkt makkelijk, maar het is wel zo! Als jij jezelf niet serieus neemt, waarom zouden anderen dat dan wel doen? Dus begin met zelfvertrouwen opbouwen. Jij zou niet zo ver gekomen zijn als je niet goed bent in wat je doet. Realiseer je dat jij het goed doet! Stop met jezelf te vergelijken met anderen, iedereen bewandelt een ander pad en die moet je niet willen vergelijken.

Stel grenzen

Voel jij je niet serieus genomen? Zorg ervoor dat je voor duidelijke grenzen hebt en probeer die niet te overschrijden. Vind jij bijvoorbeeld de manier waarop je aangesproken wordt tijdens een beoordelingsgesprek vervelend? Geef dit dan aan, zeg bijvoorbeeld “De manier waarop je mij aanspreekt vind ik niet prettig”.

Zeg “nee”

Succesvolle mensen zeggen nooit op alles ja, sterker nog, zij zeggen vaker nee. Komt jouw baas vaak met voorstellen of projecten naar jou toe? Dan kan je een heel goed gevoel geven, maar het kan je ook het gevoel geven dat alles bij jou neergelegd wordt. In dat geval is het belangrijk om jouw grenzen aan te geven Geef aan dat je die taak wel op wilt pakken, maar dat taak X daardoor vertraging op loopt. Is je baas daarmee akkoord? Door vaker nee te zeggen zul je serieuzer genomen worden. Je laat je grenzen zien en dit waarderen je werkgevers juist.

Bereid je voor

Niets is zo belangrijk als je goed voorbereiden op een gesprek. Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat je serieus genomen wordt. Stel je voor dat een collega op het laatste moment een meeting in komt rennen en dat zijn voorbereiding niet op orde is. Zou jij die collega dan serieus nemen? Precies!

Wees zelfbewust

Een eerste indruk kan veel doen, wees je daarom bewust van je lichaamstaal. Kijk je gesprekspartner aan als je tegen hem of haar praat en praat duidelijk. Als jij wegkijkt en mompelt, zul je de aandacht van de ander snel verliezen. Denk ook aan passende kleding, zorg ervoor dat je voor een belangrijk gesprek netjes gekleed bent, dus niet je jeans met scheuren aantrekken of die gekreukelde blouse achterin je kast.

Laatste tips:

  • Maak je niet al te druk over wat anderen van je denken
  • Je zult dit niet in een dag kunnen veranderen. Houd daar rekening mee
  • Denk na voordat je iets zegt
  • Weest jezelf

Neemt een ander je niet serieus of heb jij het gevoel dat dat zo is, dan hoop ik dat je iets aan bovenstaande punten hebt. Succes!

No Comments Yet

Comments are closed

Merel van der Wouden