Met deze 3 stappen krijg je het tarief of salaris dat je waard bent!

Aan het einde van het jaar houden we ons altijd bezig met goede voornemens en nieuwe doelen. Wat wil je in het nieuwe jaar anders of beter aanpakken? Wat wil je bereiken? En je wilt er financieel natuurlijk op vooruit gaan. Dus hoe ga je daarvoor zorgen?

Nieuw jaar, nieuw tarief/salaris

Het nieuwe jaar is hét moment om je tarief te verhogen of om salarisverhoging te vragen. Maar zoals je weet, komt het er niet van als je het gesprek niet aangaat. Veel vrouwen vinden dit spannend en zien er zelfs tegenop naarmate 1 januari dichterbij komt. Herkenbaar? I’m here to help you! In deze blog deel ik 3 stappen voor ondernemers en werknemers om je nieuwe tarief bekend te maken of om salarisverhoging te vragen.

Wees je bewust van je groei

Voordat je je nieuwe tarief bekend maakt of het gesprek aangaat, is het belangrijk dat je je beseft dat je ‘t afgelopen jaar ontzettend bent gegroeid. Je hebt veel vlieguren gemaakt, een nieuw product of dienst gelanceerd of een bestaande verbeterd, meer verantwoordelijkheden gekregen of certificeringen behaald. Je bent enorm gegroeid ten opzichte van een jaar geleden en kan nu veel meer waarde bieden. En daar mag je vanzelfsprekend ook weer een hoger tarief, pakketprijs of salaris voor vragen. Hallo, €€€!

Nu ben je vast benieuwd hoe ik dit aanpak en hoe je dit communiceert. Daarom heb ik twee stappenplannen gemaakt: een voor ondernemers en een voor werknemers. Mocht je een werknemer zijn, scroll dan even door naar beneden.

De 3 stappen voor een ondernemer

  1. Allereerst reflecteer je op het afgelopen jaar. Welke klussen of projecten heb je afgerond? Hoe heb je je aanbod of service verbeterd? Welke nieuwe kennis en ervaring heb je opgedaan? Dat samen zorgt ervoor dat jij vanaf nu nóg meer waarde kan bieden. Verhoog je tarief naar de waarde die je bij jouw ‘nieuwe jij’ vindt passen.
  2. Staan je tarieven op je website of een prijslijst? Dan is het belangrijk om dit aan te passen met ingang van 1 januari, maar ook dat je het communiceert als je aanvragen krijgt. Zo zijn je nieuwe klanten gelijk op de hoogte.
  3. Breng je bestaande klanten tijdig(!) op de hoogte. Communiceer je nieuwe tarief via de weg waarop jullie altijd contact hebben, bijvoorbeeld via de mail, telefoon of face to face. Ik raad je aan om het altijd per mail te doen of om het na een (telefonische) afspraak nog even zwart op wit te zetten. Dat kun je als volgt doen:

Het afgelopen jaar hebben we ontzettend fijn samengewerkt. Ik hoop in 2019 weer op net zo’n succesvolle samenwerking!

Zoals je weet heb ik < reden van tariefsverhoging >. Daar hoort een nieuw tarief bij. Vanaf 1 januari 2019 is mijn tarief < vul in >. Omdat wij zo prettig samenwerken, geldt voor jullie in de eerste drie maanden van 2019 nog mijn oude tarief.”

De 3 stappen voor een werknemer:

  1. Kijk allereerst terug op het afgelopen jaar. Welke waarde heb jij toegevoegd aan het team en het bedrijf? Heb je certificeringen behaald? Welke projecten heb je succesvol of zelfs boven verwachting afgerond? Zet je highlights van 2018 op papier.
  2. Aan de hand van je highlights bepaal je een salaris dat je hierbij vindt passen. Hoeveel wil jij er financieel op vooruit gaan? Dit kun je als voorstel of openingsbod doen tijdens het gesprek. Maar… vraag je ook af of dit een redelijke verhoging is. Een salarisverhoging van 100% is niet heel reëel.
  3. Vraag (per mail) een functioneringsgesprek aan bij je leidinggevende. Hierin vertel je dat je hebt gereflecteerd op het afgelopen jaar en dat je meer waarde hebt toe te voegen aan het bedrijf. Geef (in je mail) ook duidelijk aan dat je het wilt hebben over het salaris dat jij hierbij vindt passen.

Met deze 3 stappen open je het gesprek over je nieuwe tarief of een salarisverhoging.

Dan kan het échte onderhandelen beginnen. Wil jij hier zelfverzekerd en succesvol over onderhandelen? En in 2019 het tarief of salaris krijgen dat je verdient? You know where to find me!

No Comments Yet

Comments are closed

Merel van der Wouden