De meest gestelde vragen van werknemers in 2018

[vc_row][vc_column][vc_column_text]De meest gestelde vragen over onderhandelen die ik in 2018 kreeg van werknemers

Het afgelopen jaar heb ik heb veel vrouwen ontmoet en mogen helpen op het gebied van onderhandelen. Onder andere tijdens mijn groepscoaching sessies, workshops, 1-op-1 sessies, de Hashtag Workmode Academy en natuurlijk via Instagram. Dat leverde mooie gesprekken én succesvolle onderhandelingen op, maar ik kreeg ook veel vragen van jullie. Daarom leek het me goed om terug te blikken op de meest gestelde vragen van 2018. In deze blog deel ik mijn antwoorden om je op weg te helpen naar die salarisverhoging in 2019:

“Wanneer kan ik het beste om salarisverhoging vragen?”
Het beste moment hiervoor is tijdens een functioneringsgesprek. Hoe vaak dat per jaar is, ligt aan het bedrijf waarbij je werkt. Maar… één functioneringsgesprek per jaar betekent niet dat je maar één keer per jaar om salarisverhoging kunt vragen. Je kunt ook zelf het initiatief nemen, daar houden werkgevers en leidinggevenden tenslotte van 😉 Nadat je bijvoorbeeld een project succesvol hebt afgerond, een certificering hebt behaald of een nieuwe klant hebt binnengehaald vraag je een functioneringsgesprek aan. En dat is het ideale moment om je salarisverhoging ter sprake te brengen.

“Hoe ga je om met emoties tijdens het onderhandelingsgesprek?”
Zodra je overdonderd wordt tijdens een onderhandelingsgesprek, spelen je emoties op en kun je soms niet meer goed nadenken. Om dat te voorkomen is het belangrijk dat je je goed voorbereid. Weet wat je uit het onderhandelingsgesprek wilt halen en hoe je dat duidelijk maakt. Merk je toch dat je gesprekspartner op je emoties inspeelt? Maak dan gebruik van de techniek ‘labelen’. Bij deze techniek benoem je het issue en geef je aan dat dit niet de bedoeling is van het gesprek en dat het gaat om feiten. Mocht je geen verandering zien, dan kun je voorstellen om een korte break in te lassen of om op een ander moment erop terug te komen. Zo creëer je ruimte voor jezelf om weer helder na te denken.

“Hoeveel procent boven je gewenste salaris is je openingsbod of tegenvoorstel?”
Ik raad je aan om 10% tot 15% boven je gewenste salaris te zitten. Hiermee creëer je onderhandelingsruimte. Je kunt dit aanpakken met een range, wat psychologisch goed werkt. Stel dat je €3000,- wilt verdienen. Doe dan een range tussen de €3300,- en €3850,- als openingsbod of tegenvoorstel. Die €3850,- schrikt je werkgever gelijk af, dus de €3300,- lijkt voor hem of haar al snel veel redelijker. Daarmee zit je 10% boven je gewenste salaris én is er nog ruimte om te onderhandelen. Pas wel op dat je niet te hoog inzet, want dat komt onbetrouwbaar over en werkt juist tegen je.

“Mijn leidinggevende zegt dat ik me eerst moet bewijzen, voordat ik salarisverhoging krijg of überhaupt in aanmerking kom. Hoe ga ik daarmee om?”
Ik vind meestal het onterecht dat je je eerst nog moet bewijzen wanneer je promotie hebt gekregen.Benoem daarom duidelijk je promotie naar een nieuwe rol, verantwoordelijkheden en taken in het onderhandelingsgesprek. Dit is het bewijs van een bepaald vertrouwen dat je al hebt gekregen en dat jij hier geschikt voor bent. Houd je leidinggevende nog steeds zijn/haar poot stijf? Stel dan een ‘proefmaand’ voor om te heroverwegen. Leg wel duidelijk vast aan welke voorwaarden en targets jij moet voldoen binnen deze “proefmaand” voor die salarisverhoging.

“Het bedrijf waar ik werk, werkt met salaris- of functieschalen. Kan ik dan alsnog onderhandelen over mijn salaris?”
Een functieschaal bestaat vaak uit verschillende treden. Aan deze treden hangen weer bepaalde verantwoordelijkheden en rollen. Kijk goed naar welke verantwoordelijkheden je hebt en welke rollen je vervult, maar ook naar wat jij extra doet. Denk aan een leidinggevende functie, certificeringen of interne trainingen die je geeft. Dit is allemaal in waarde uit te drukken. De conclusie: ook al werkt het bedrijf waarbij je werkt met functieschalen, dan is er alsnog ruimte om te onderhandelen. Zeker voor écht goede werknemers, zoals jij. Het heet niet voor niets human capital.

Ik hoop dat mijn antwoorden je helpen om zelfverzekerd en succesvol te onderhandelen in 2019!

Heb je een andere brandende vraag? Je kunt hem aan mij stellen tijdens een gratis call van 15 minuten. Stuur ‘m naar hello@merelvanderwouden.com en dan plannen we een call in.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

No Comments Yet

Comments are closed

Merel van der Wouden