Mag een werkgever om een vorig salarisstrookje vragen?

Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek en het gesprek verloopt goed, maar dan vraagt je gesprekspartner om je salarisstrookje dan wel wat je verdiende bij je vorige/ huidige baan. Dit gebeurt vaak, maar mag dit wel?

Hoe vaak is aan jou al gevraagd om een loonstrookje? En hoe vaak ben je hier op ingegaan? Zou je niet veel liever beoordeeld worden op je kwaliteiten dan op wat je verdiende bij je vorige werkgever?

Verplicht of niet verplicht?

Je bent zeker niet verplicht om op deze vraag in te gaan. Al begrijp ik heel goed dat dit misschien lastig is, want je wilt niet dat de verdere procedure hierop stukloopt. Een goede argument is dat je graag beoordeeld wilt worden op jouw kwaliteiten en  daarmee verdienen wat je waard bent.

Voor- en nadelen

Beide opties hebben zo hun voor- en nadelen. Kreeg jij bij een vorige werkgever bijvoorbeeld een redelijk hoog salaris? Dan kan dit in je voordeel werken. Anderzijds hebben zij misschien een hoger salaris in gedachten en kunnen ze, door het zien van jouw loonstrookje, zakken in hun aanbod. “Nee” zeggen op deze vraag kan ook in je voordeel werken, het laat zien dat jij sterk in je schoenen staat.

Bereid je voor

Dit heb je mij inmiddels vaker horen zeggen, maar bereid je voor door gedegen onderzoek te doen wat een passend salaris is in jouw vakgebied. Hierdoor sta je sterker in je schoenen en durf je ook sneller “nee” te zeggen op de vraag naar een loonstrookje.

Wat kun je dan wel zeggen?

Geef aan dat je jouw vorige salaris niet van toepassing vindt op deze situatie en geef een salarisindicatie. Oftewel, wat wil jij graag verdienen? En hoeveel vakantiedagen wil je bijvoorbeeld hebben?

Of jij nou wel of niet je loonstrookje laat zien, onderhandel altijd over je salaris. Dat een werkgever jouw loonstrookje inziet, betekent niet dat je daarmee direct je kansen om te onderhandelen verspeeld hebt. Krijg je bij deze nieuwe baan meer verantwoordelijkheden? Of ben je in de afgelopen maanden gegroeid wat (nog niet) terug te zien is op jouw huidige loonstrook? Dit zijn allemaal factoren die meespelen.

Heb je hier veel mee te maken gehad en zo ja, hoe ben je hier dan mee omgegaan? Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt. Succes!

No Comments Yet

Comments are closed

Merel van der Wouden