Kunnen mannen beter onderhandelen dan vrouwen?


Wie zijn beter in onderhandelen? Zijn dat de mannen of de vrouwen? De eeuwige strijd tussen beiden blijft voortduren. Dat vrouwen nog steeds minder verdienen dan mannen is bekend, maar de vrouwen komen langzaamaan meer in de buurt. Maar hoe zit het met de (salaris)onderhandelingen? Waarom krijgen mannen vaker waar ze om vragen?

Waarom zijn vrouwen minder succesvol in onderhandelen dan mannen?

 • Ten eerste omdat er helaas nog steeds sprake is van discriminatie op basis van gender.
 • Ten tweede vragen vrouwen minder vaak dan mannen om salarisverhoging, maar als zij erom vragen krijgen ze ook vaker weerstand (en een nee) dan een man.
 • Daarnaast zijn vrouwen over het algemeen minder assertief. Vrouwen zeggen minder vaak: “Hier ben ik goed in en daarom verdien ik xx bedrag”. We moeten leren om onszelf op waarde te schatten en dat ook op de juiste manier te communiceren.
 • Ook willen vrouwen graag de goede relatie behouden met een werkgever of klant en durven daarom minder voor zichzelf op te komen.
 • Vrouwen kunnen zich goed verplaatsen in een ander. Dit is zowel onze zwakke kant als onze sterke kant. Als jouw werkgever bijvoorbeeld zegt dat je op dit moment geen salarisverhoging kan krijgen om een bepaalde reden, dan begrijpen wij dat (te goed).
 • Vrouwen nemen over het algemeen nog steeds minder risico dan mannen.

Hoe ga je dit veranderen?

Het begint met het veranderen van jouw mindset. Als jij niet in jezelf gelooft, waarom zal jouw onderhandelingspartner dat dan wel doen? De volgende quote is van Casey Brown en een mooi voorbeeld hiervan:

Nobody is going to pay you what you’re worth. They’re only ever pay you what they think you’re worth and you control their thinking

Haar inspirerende TedxTalk kun je hier zien.

Maar hoe verander je dan jouw mindset?

Ten eerste door goed te bedenken waar jouw kwaliteiten liggen en te communiceren vanuit wat jij wel kunt en waar jouw potentie ligt. Daarnaast geeft een goede voorbereiding op het gesprek zelfvertrouwen. Mocht je hulp nodig hebben. Kijk eens bij mijn aanbod van coaching en cursussen!

Daarnaast is het belangrijk om je vervolgens te verdiepen in de verschillende onderhandelstijlen. Zoals het spreekwoord “Een goede voorbereiding is het halve werk”.

En als afsluiter: “Nee” betekent niet direct het einde van je onderhandeling.  Hoe je een “nee” kan omzetten naar een positieve onderhandeling, lees je hier.

Tips tijdens de onderhandeling:

 • Een goede voorbereiding is het halve werk
 • Zorg dat je niet te veel emotie in je verhaal betrekt
 • Wees direct en gebruik geen vragende toon
 • Maak je uitleg waarom jij meer verdiend vooral niet te lang
 • Wees zeker van je zaak, wat jij vraagt is eerlijk en je kunt uitleggen waarom

Heb jij nog goede tips om je minste te veranderen? Deel ze dan hieronder in de comments.

No Comments Yet

Comments are closed

Merel van der Wouden