Dit is hoe je jouw ondergrens bepaald

Bepaal jij van tevoren altijd wat jouw ondergrens is in een onderhandeling? Het bepalen van jouw ondergrens is belangrijk, zodat je niet over jouw grenzen gaat.

Weet wat je minimaal wilt verdienen/afspraken of welke eisen je anders wilt stellen, zodat je uiteindelijk krijgt wat je waard bent. Het is goed om hier voor je onderhandelingsgesprek bij stil te staan.

 

Onthoud ook goed, waarde zit niet alleen in geld.

Eerste aanbod

In de meeste gevallen zal jouw gesprekspartner niet direct akkoord gaan met een voorstel. Als maatstaf wordt vaak aangeraden om 15-20% boven jouw gewenste salaris te gaan zitten. Dit doe je om een onderhandeling goed in te zetten en onderhandel ruimte te creeren. Communiceer je meteen je gewenste tarief of salaris, dan begin je al met een achterstand die je niet altijd meer kunt inhalen.

Bepaal je ondergrens

Schrijf voor jezelf op wat jouw gewenste uitkomst is.  Bedenk ook goed dat waarde niet alleen in geld uit te drukken is. Bekijk met dit in het achterhoofd nog eens naar het minimale bedrag (of andere uitkomst) waarmee jij akkoord gaat. Dit kan bijvoorbeeld 10% minder zijn.

Schrijf tenminste 3 verschillende scenario’s/opties op. Bijvoorbeeld, 15% minder dan je gewenste uitkomst, maar wel een laptop van de zaak of 5 euro minder per uur als ondernemer, maar wel de garantie dat jij wordt ingehuurd voor de komende vijf projecten.

Akkoord en dan?

Ben je tot overeenstemming gekomen met je werkgever of opdrachtgever? Laat de afspraken dan zwart op wit zetten. Hier kun je dan later altijd op terugkomen als afspraken worden gewijzigd. Ben je akkoord gegaan met jouw ondergrens, maar heb je wel afspraken gemaakt om bijvoorbeeld over drie maanden jouw salaris te evalueren? Zet dit ook zwart op wit en plan meteen die afspraak voor over drie maanden in.

Wil je graag meer advies over je een onderhandeling kunt inzetten? Ik kan je helpen, mail naar info@blackbirdnegotiations.com.

No Comments Yet

Comments are closed

Merel van der Wouden