7 redenen om altijd te onderhandelen

Onderhandel jij over de voorwaarden tijdens een sollicatiegesprek? Ik raad je aan om dit altijd te doen!

Nu denk jij waarschijnlijk: “Ook als ik tevreden ben met het aanbod? Ja! Ook dan, want ik raad je aan om een eerste aanbod niet meteen te accepteren. Hieronder 7 redenen waarom je altijd moet onderhandelen. Ready?

1. Het eerste aanbod

Een eerste aanbod is nooit het beste aanbod. Hier valt (bijna) altijd meer uit te halen. Is het niet in geld, dan is het wel in arbeidsvoorwaarden.

2. Je houd er een tevreden gevoel aan over

Als jij niet onderhandelt, omdat je dit bijvoorbeeld spannend vindt, zul je achteraf waarschijnlijk spijt krijgen. Had je er misschien meer uit kunnen halen? Stap over die drempel en bereid je goed voor. Lukt het toch niet om meer loon te krijgen? Dan heb je het in ieder geval geprobeerd!

3. Je weet wat je aan elkaar hebt

Door te onderhandelen, weet jouw wederpartij hoe jij in de onderhandeling staat en wat jouw verwachtingen zijn, maar ook andersom. Dit zorgt ervoor dat jullie met een goede basis kunnen gaan samenwerken.

4. Denk niet “het komt wel”

Want je loopt, als je niet onderhandeld, meteen een stap achter. Als je nu begint met een xxx bedrag, is het niet waarschijnlijk dat je bij een volgend gesprek ineens 50% erop vooruit gaat. Als je nu 10% onderhandeld, is een volgende keer misschien weer 10% mogelijk.

5. Je geeft meteen een goede indruk

Deze verwacht je misschien niet direct, maar het is echt waar! Een werkgever verwacht een onderhandelingsgesprek. Niet omdat hij dat zo leuk vindt, maar omdat hij daarmee meteen weet of jij een doorzetter bent, van aanpakken weet en ervoor wilt gaan.

6. Denk in meer dan alleen geld

Ben je wel tevreden met je geboden loon? Bedenk dan eens wat je nog meer graag wilt hebben. Wil je misschien een werktelefoon, vanuit huis werken, een dertiende maand of een flexibel werkrooster? Als je daar nu niet over onderhandeld, is het later moeilijker om alsnog te regelen.

7. Je leert er, ongeacht de uitkomst, altijd van

Lukt het je toch niet om er meer uit te krijgen? Besef dan dat je er altijd iets van hebt geleerd. Zo weet je nu hoe zo’n gesprek verloopt, kun je je de volgende keer beter voorbereiden en voel je je elke keer zelfverzekerder.

Onderhandel jij altijd? Zo niet, dan hoop ik dat je na deze tips overtuigd bent om dit voortaan te doen! Je kunt het.

 

No Comments Yet

Comments are closed

Merel van der Wouden