10 meest gemaakte fouten tijdens een onderhandeling

Fouten maken tijdens een onderhandelingsgesprek. We kennen het denk ik allemaal wel, dat je achteraf denkt “Shit ik had dit willen zeggen” of “Ik had dat zo moeten aanpakken”. Ik deel de 10 meeste gemaakte fouten, zodat jij in het vervolg weet hoe je deze situaties kunt voorkomen.

Beginnen voordat je klaar bent

Start pas met onderhandelen als jij je goed hebt voorbereid. Zorg ervoor dat je weet wat jouw gesprekspartner verwacht, dat je weet wat voor bedrijf het is en vooral wat JIJ hen kan bieden. Wil jouw gesprekspartner eerder het gesprek aangaan dan jij? Stel een datum voor die jou beter uitkomt! Dit is uiteindelijk ook in hun voordeel.

Wachten tot de ander komt met een aanbod

Heb je een succesvol gesprek gehad? Wacht dan niet totdat de wederpartij met een aanbod komt. Neem het initiatief in handen en doe zelf een aanbod (of een range). Zo heb jij de touwtjes in handen en bepaal je de koers van de uiteindelijke uitkomst. Als jij namelijk als eerste een aanbod doet, weet je potentiële klant meteen hoe jij erin staat en kun je ervoor zorgen dat de uiteindelijke overeenkomst is wat jouw ideale uitkomst is.

Te veel focus op jouw ideale uitkomst

Die ideale uitkomst kan ook meteen een valkuil zijn. Focus je hier niet te veel op! De kans is groot dat de ideale uitkomst niet meteen tot stand komt. Je ideale uitkomst is een richtlijn. Zorg ervoor dat je geen aanbod afslaat dat uiteindelijk misschien meer winstgevend kan zijn, bijvoorbeeld een aanbod met een wat lager uurtarief maar wel met een lange looptijd. Op de langere termijn, levert dit bijvoorbeeld meer op.

Jezelf beter voordoen

Heb jij de neiging om bepaalde eigenschappen aan te dikken? Beter niet doen, wees eerlijk over je eigenschappen en kunnen. Ben jij niet zo goed in Photoshop? Zeg dit dan eerlijk, maar maak wel gelijk duidelijk dat je bereid bent hieraan te werken (in eigen tijd). Jezelf beter voordoen gaat uiteindelijk altijd tegen je werken.

Je maakt je zorgen over jouw rol in het gesprek

Je denkt tijdens het gesprek na over jouw rol in het gesprek, of je nog wel de leiding hebt en of je wel genoeg zegt. Maak je niet te druk of je jouw (zo goed voorbereide) zegje wel kunt doen. Zorg dat je onderhandelingsgesprek een samenwerking is, het gaat er niet om wie de leiding heeft of wie het meeste zegt. Het gaat erom dat jullie allebei aan het einde van het gesprek weten wat de ander verwacht en of het een match is. Weet je dit nog niet goed genoeg? Dan stel je nog een aantal vragen zodat dit voor jou wel duidelijk is.

Emoties betrekken in het gesprek

Vrouwen staan over het algemeen bekend om emoties te betrekken in een onderhandelingsgesprek. Dit kan zowel positief als negatief werken. Wij, vrouwen, maken ons zorgen over de gevoelens van de ander en willen graag een goede relatie behouden. Probeer hier tijdens het bij stil te staan, want onderhandelen is zakelijk. Het doel is het creëren van een win-win situatie. Houd dus altijd jouw ideale uitkomst in gedachten en ga niet akkoord met iets wat lager is dan bijvoorbeeld jouw minimale uurtarief.

Geen duidelijke vervolgafspraken maken

Dit is zo belangrijk! Zorg ervoor dat je na afloop afspraken maakt over het volgende contact moment. Zijn jullie er al uitgekomen? Zet dan altijd jullie afspraken zwart op wit en mail dit naar jouw gesprekspartner en vraag desnoods nog om een bevestiging. Niets is vervelender dan afspraken die uiteindelijk niet worden nagekomen.

Je twijfelt over je antwoorden

Kom zelfverzekerd over. Zeker op het moment van het maken van afspraken of het noemen van je uurtarief/gewenste salaris. Noem je dit op een twijfelachtige toon? Dan zal je gesprekspartner daar zeker doorheen prikken. Zwak je voorstel ook nooit af door te zeggen dat het ook wel lager kan of onderhandelbaar is. Er is geen opdrachtgever die dan niet zal gaan onderhandelen.

Een aanbod te snel aannemen

Een opdracht- of werkgever zal altijd onderhandelen, maar ga niet te snel akkoord met het aanbod. Onderhandelen is een psychologisch spelletje en een uitdaging. Als jij meteen het eerste bod accepteert, is er voor de ander geen uitdaging meer. Probeer altijd een tegenbod te doen, zodat je achteraf het gevoel hebt alles eruit gehaald te hebben en niet denkt “wat als ik nog wel een tegenbod had gedaan”.

Achteraf bedenken wat je had willen zeggen

Onderhandelen is ook een moment opname. Iedereen denkt achteraf na over het gesprek en had dingen anders willen doen of zeggen. Sta hier niet te lang bij stil. En hiermee komen we gelijk terug op punt 1: Bereid je goed voor. Hoe beter jij je voorbereid, hoe minder je achteraf denkt dat je iets anders had willen doen.

Heb jij nog punten die bij jou vaak misgaan tijdens een onderhandeling? Laat het weten in de comments, wie weet kan ik je helpen!

No Comments Yet

Comments are closed

Merel van der Wouden